Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Río_Arakawa Iglesia_de_Santa_María_de_Azogue_(Betanzos) Físico_teórico Rincón_del_Cinto Resistencia_(Chaco) Un_Día_Más Françoise_Athénais_de_Rochechouart_de_Montemart_marquesa_de_Montespan Revienta_ojos Municipio_de_Island_Park_(Dakota_del_Norte) Tumba_de_un_hijo_de_Ramsés_III Municipio_de_Sycamore_(condado_de_Wyandot,_Ohio) Globo_de_historieta Municipio_de_Van_Buren_(condado_de_Grant,_Indiana) Reunion_automotiva Gilgamesh_(cómic) Residuos_nucleares Romeo_y_Julita Gladiolus_nervosus Trio_Tariacuri Indice_de_reproducción_cromática Iglesia_de_la_Santa_Madre_de_Dios Iglesia_de_San_Martín_de_Arguelles Municipio_de_Salem_(condado_de_Monroe,_Ohio) Robert_Maxwell Go_Go/22 Fútbol_Joven_de_Cobreloa Trigo_mochón SMASH_Championship Rendimientos_decrecientes_de_escala Universidad_Interamericana_de_Costa_Rica Remigio_Gonzalez_«Adares» Río_de_Plata Resistencia_mecánica Gabriel_Molina_Navarro Rhipidura_kubaryi Richard_Westmacott Municipio_de_Keaton_(condado_de_Arkansas,_Arkansas) GPLv3 Rock_espanol Glosa_(musica) Ingenieria_antisismica Republica_Irlandesa U_A_I Giorgio_A,_Tsoukalos Ricardo_Saez Ruta_Nacional_114_(Argentina) Iglesia_de_San_Andrés_(Valencia) U.S.S._Excelsior_(Star_Trek) Gentiana_clusii_var._rochelii Rudolf_Emanuel_Clausius República_de_Swietno Tyrannochthonius_fiskei German_(Idhun) Rotundabaloghia_kaszabisimilis Fritch_(Texas)

html map