Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

La_lengua_china_realidad_y_fantasia Lagostomus_crassus Kifa John_Ogdon La_fuerza_del_sol La_Malibran Kazakhastan Jose_Gaspar_Rodriguez_de_Francia La_Unión_Lempira Jardin_Botánico_de_Castilla_La_Mancha Joanne_Murray Lago_Saint_Mary Kenny_Anderson Juan_T._Vázquez_Martin Leopoldo_Conde_de_Siracusa Ley_Lerdo José_Camaron Juan_Florán Little_Grass_Valley_(California) Las_Mercedes_(Asunción) Jarlinson_Pantano Jorge_Garbett John_Earl_Madden Jesús_Javier_Gómez Keśava Kusapin Leyviller Jorge_Donato_de_Hesse-Darmstadt Langley_Park Intendente_Saguier_(Premetro_de_Buenos_Aires) La_Cita_de_Quinn Julio_Mangada Landslaget Jimena_Pérez_Guevara Lake_Arrowhead_(Maine) Juliana_Fariña_Gonzalez Libellula_virgo Jose_Madriz_Rodriguez Las_dos_caratulas Kongorikishi Jugo_de_soma Invisible_Circles Joseph_Stromberg Ireneo_Portela_(Buenos_Aires) Julio_Rodriguez_(poeta) Jesus_Sanchez-Maroto_Sánchez-Migallon Lili_Rochefort Leon_XIII La_Cena_de_Estado_(El_Ala_Oeste) Ligue_Ethias La_Bisbal_del_Panades Lebrecht_Photo_Library Jesús_M._Miguel_Rodríguez Licaon_(mitología) Isabel_Blount

html map