Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Enzo_Scifo El_lugar_de_un_hombre' Fortín_Lugones Estación_de_Étigny_-_Véron Eyección_de_Masa_Coronal El_Losar Estación_de_Calahorra FC_Yakutiya_Yakutsk Emperador_Hongwu Embalse_Peñol-Guatapé Ezequiel_Fernández_Jaén Eulalio_Gutierrez Frambuesa_(fruto) Emiri_Katō Francisco_Javier_Leon_de_la_Riva Fag_hag Felix_Jiménez_López Escuela_Austríaca_de_Economía Evaristo Evento_histórico El_club_de_los_corazones_rotos En_qué_estrella_estará Edward_Condon Españoles_en_los_Óscar Enfrentamientos_de_la_Selección_de_futbol_de_Chile Espacio_para_la_Memoria_y_para_la_Promoción_y_Defensa_de_los_Derechos_Humanos El_gato_con_botas_(ópera) Fiebre_del_enjambrazón Ehrharteae Felipe_de_la_fuente El_conejo_blanco_(Lost) Eric_Addo Folklore_de_El_Salvador Ejecucion_inminente Final_Fantasy_V_La_Leyenda_de_los_Cristales Estudio_Auditorio_del_Sodre El_doctor_Mabuse_(pelicula) Eruca_sylvestris Energía_potencial_electrostática Ermita_de_Santa_Lucía_(Jávea) Etelköz Fraccion_aparente Francisco_Calés_Otero Estadio_Jose_Angel_Rossi Elecciones_presidenciales_de_Colombia_de_1882 Forst_Längenbuhl Empresas_Públicas_de_Medellín_(EPM) Francisco_Gustavo_Oscar_de_Suecia Equipos_ciclistas_españoles_2010 Flor_de_latigo Eulogio_González_Iscar Especies_fósiles_de_primates_del_Cono_Sur El_son_del_dolor European_Security_Advocacy_Group Fimleikafélag_Hafnarfjardar

html map