Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Angkor_Thom Archieparquia Muerte_de_Cristo Azkoitia Hector_Hernández_Ezpitia Autovía_Oviedo_La_Espina II_Internacional Heimito_von_Doderer Mogreb_Atlético_Tetuán Autoglotónimo Miss_República_Dominicana_1952 I_Soliti_Ignoti Guerra_Ruso_Turca_(1768-1774) Armando_Alanís_Pulido Anne-Karine_Strøm Hoplocorypha_boromensis Asthenes_anthoides Arturo_Scarone Aristobulo_Vargas_Belmonte Montbrun_Bocage IFC_(desambiguación) Antiescrofulismo Moises_Quinónez Hypsa_chloropyga As_cannes Modena_F.C. Holmia Idioma_tracio Argentino_de_Quilmes Mocovi Idioma_cora Guillonea Angelica_Gorodischer Iberis_gibraltarica Modelo_de_Kelvin-Voigt Argelita Hellhammer_(musico) Hipolito_Pichardo Auenstein Guerras_Franco-Indias Grupo_Editorial_Holtzbrinck Arisaka_m38 Andaluza_Sureña Guerras_Sagradas Higinio_Gromático Molinieae Humiria_sect._Vantaneoides Montreal_les_Sources Aperitivo_salado Monumento_a_los_caídos_en_Malvinas Misil_nimrod Monomma_prolatum Andréi_el_Pío Atentado_terrorista_en_karachi_de_2007 Historia_de_los_tainos_en_Santo_Domingo

html map