Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

H2_(canal_de_televisión) Gualicho Andres_I_de_Nápoles Avión_de_entrenamiento_militar Grúa_Derrick Att. Identidades_Trigonométricas Autopista_circunvalación_norte_(barquisimeto) Mola_(genero) Ariel_3 Moran_(Kansas) Artaserse_(Jommelli) Mordella_obsoleta Guárico Antonio_Cortázar_Gorria Anthology_3 Antártica_(desambiguación) Historiografia_sovietica Hatha-yoga Ibérico_Saint-Jean Arkport Arnas Himiko Arturo_Canas_Canas Hacienda_Guzmán Arterias_escrotales_anteriores Hierbabuena_rizada Monumento_al_Papa_Juan_Pablo_II_(Denver) Hernan_Orjuela Monatsschr._Vereines_Beford._Gartenbaues_Konigl._Preuss._Staaten Montredon_Labessonnie Holosoma Montañas_Nguru Hōchu_Ōtsuka H._B. Montsegur Halacsy Annedal_Gotemburgo Asterix_y_el_caldero Mr._Olympia_1984 Győr-Moson-Sopron Arteria_toracodorsal Arquidiócesis_de_Tánger Guadalquivir Astérix_el_Galo_Astérix_en_Córcega Hawar_Zibari Antonio_Balboa_Rico Historia_de_la_República_de_Nagorno_Karabaj_(1915_1923) Anagé Arte_rupestre_en_Val_Camónica Arrondissement_de_Saint-Dié-des-Vosges Grupos_etnicos_de_oaxaca Hoboken_(Georgia) Mitología_chibcha Ascolabium

html map