Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

CV-425 Cante_de_los_marengos Casa_de_las_Brujas Castrillo_de_Cabrera_(León) Barco_de_vela Chalcas_exotica Brachypodium_mucronatum Cabildo_de_ballesteros_de_San_Sebastián Batalla_de_Chancellorsville Carrollton_(Virginia) Bloomberg_Tower Batalla_de_Hímera_(409_a._C.) Barma Canotaje Balta_(isla) Carlos_I_de_Bohemia Bagat_en_Quercy Barcabo Botanical_Expedition_to_Oregon Begonia_epipsila Campagne-sur-Arize Basketball_(videojuego) Bend Bandeirantes_(parana) Chamaedorea_tenella Bosnia_y_herzegovina Caminando_con_Dinosaurios Campeonato_Mundial_de_Boxeo_Aficionado_de_1993 Cervera_del_Llano_(Cuenca) Cascadas_del_Río_Dunn Carduus_crispus Buyukşehir_Belediye_Ankaraspor CA_Alvarado Caja3_BM_Aragón Boberella_peruviana Campeonato_Mundial_de_Ajedrez_1910_(Lasker-Schlechter) Cabildo_del_Millon Carlos_Mulas Batalla_de_Nesjar Cantón_de_Nolay Calera_de_Leon CD19 Catedral_de_Cuenca_(Ecuador) Cantaxantina Beat_frequency_oscillator Centrophorus_acus Bruno_Pesce Bennet Baja_algovia Castnia_spixii Buena_Vista_(Las_Marías,_Puerto_Rico) Canal_9_Parana Año_637 Canóvanas_(Loíza) Carlina_longifolia

html map