Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Linguine

Linguine (linguini) - włoski makaron pochodzący z Ligurii, a dokładnie z Genui, bardzo podobny do klasycznego spaghetti.
Różnią się tym, że linguine jest spłaszczony.
Podaje się go np. z owocami morza lub pesto.

Leptodactylus_sabanensis Koordersiodendron Jayavarman_VII Lenguaje_de_programación_compilado Leonardo_Ortensio_Salvatore_de_Leo Joseph_von_fraunhofer Journal_of_organic_chemistry Keystone_(Wisconsin) José_María_Fernández Jaume_Fort Kamatari_Honjo Interdicción_aérea Isagoras Jacques_d’Adelswärd-Fersen Koniga_maritima_var_strigulosa La_Camara_Oculta Juan_Andreu_Almazan Julio_Dely_Valdes Lenguaje_de_especificacion_OCL2.0 La_Neuville-les-Wasigny Levántate_y_mira_a_la_montaña Kokin_Wakashuu Kamau_wa_Ngengi Jose_Rocamora Kansas_City_Spurs Kossa_Football_Club Jastiná_Pura La_Argentina_(1816) Joan_Fa_Busquets Lampsanaceae Listrostachys_saxicola Iñigo_Chaurreau José_Hernández_y_Pueyrredón Jaume_Perich Linea_de_la_Costa_(Rosario) Jirō_Taniguchi Kamichama_karin José_Galilea Latrocinio_de_Efeso Liga_Venezolana_de_Beisbol_Profesional_2003/04 Katihar Jose_Simon_Cabarga Lindsaeáceas Kozure_Ōkami:_Sanzu_no_kawa_no_ubaguruma Judith_Alpi Kat_deluna Johanna_Dobereiner Lexan Iota_Carinae Ixora_stricta Key_Sequenced_Data_Set Liga_de_fútbol_de_Ghana La_cena_de_los_acusados Iván_Alberto_Rodríguez John_Maynard_Smith

html map