Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

FGA Estacion_de_Cantoblanco_Universidad Final_de_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1966 El_dia_que_Nietzsche_lloró Euphorbia_stellaespina Expulsión_de_los_jesuitas Explosion_sónica Fiera_di_Primiero El_Arlequín Fengjie Flex_(revista) Exposición_ganadera Equilibrio_General_Dinamico_Estocástico Estación_de_Croix-d'Hins Escobar:_El_Patrón_del_Mal Ferrer_Ferran Espartatlon Esgrima_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_Florete_individual_masculino El_Bejarin Fiesta_de_la_Expiación Elecciones_Autonómicas_del_País_Vasco_(1986) Elli Francisco_Bilbao_Barquín Ford_Bronco Elecciones_irlandesas_al_Parlamento_Europeo_en_2004 Fender_Electric_Instrument_Company Federacion_de_Ajedrez_del_Principado_de_Asturias Esquí_acrobático Fobos_(luna) Enrique_de_Gandía Fat_Old_Sun Etnografía_de_Nariño Fecundación_in_vitro_con_donante Euonymus_kiautschovicus_var_patens Fabio_Baldas Escamilla Enneatypus_nordenskjöldii Erquinoaldo Embalse_Xinfengjiang Equipo_de_copa_davis_de_alemania Elainea_olivina El_cuento_del_tio Francois_Pascal_Simon,_Baron_Gerard Estacion_de_la_Pobla_de_Claramunt Eupalio Escalante_(cráter) Ensamble_estadístico Eisteddfod Fenouillet Erika_(canción) Fleurey_les_Lavoncourt Frances_Gumm Estadísticas_Club_Atlético_Newell's_Old_Boys Ficus_sycomorus_subsp._gnaphalocarpa Final_de_la_Liga_de_Campeones_de_la_UEFA_1996-1997

html map