Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Jose_Maria_Plans_y_Freyre Karlos_Arguinano_Urkiola Jessica_Mitford Lit_et_Mixe John_Abbey Iñigo_López_de_Mendoza_y_Zúñiga Linea_Circular_1_(TUZSA) Jorge_Mario_Bergoglio Joe_Conley Jorge_de_Grecia_y_Dinamarca Jose_Leonardo_Chirino Jaroslav_Sip Juan_Antonio_Martínez Lescaillea Jim_Leighton Jacques_Anatole_François_Thibault Juan_Alfonso_de_Molina Jose_Diaz_del_Real Iñaki_Eizmendi José_d'Ascensao_Guimaraes Isla_Cerritos Jonathan_Torres Joaquin_José_de_Landazuri_y_Romarate Jake_Paltrow Kyphocarpa Leopoldo_Garcia-Alas_y_Ureña Jorge_García_Sertucha John_Pritchard Instituto_Nacional_de_Administración_Pública_(México) Jesús_Fernández_López Kirkwood_(Misuri) Jose_María_Moscoso_de_Altamira_Quiroga_Conde_de_Fontao Laminadora_Pantografo Lashkar_e_Toiba Jose_Maria_Blasco Intrusión Libro_de_Abdías Joker_Merida Jose_Maria_Aguilar_(dirigente) Jardin_del_Luxemburgo Khalid_Shaikh_Mohamed L7 Jose_Villarreal Litargus_kyushuensis Jínjol Khurma Jacamará_barbiblanco Lightfoot Les_Mots_a_la_Bouche Jimenez_Fraud Jose_Ángel_Valente Lily_Lake_(Wisconsin) Juvenal_Baracco Kizil Islas_Moscos

html map