Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Pontiac Playa_de_San_Martin Mōretsu_Pirates Pelzeln NGC_445 Nidorella NGC_2080 Nasief_Morris Nobuaki_Nakanishi Pequeno_Lebrel_Italiano Paris-Roubaix_2000 Polícroma Pierre_Desloges Pluma_de_polvo Old_Times Platybelone Orosio Obispado_de_Frisinga Museo_de_la_Bomba_Atomica_de_Nagasaki Plaza_de_toros_Vicente_Segura PR:PPN/MDP Orquesta_Filarmonica_de_Berlín Poder_constituyente Muñeco_de_paja Nelly_Sachs Pakhtakor_Tashkent_FC Myra_McQueen Omar_Ossama_ben_Laden Pontailler_sur-Saône Nemognatha_explanata Perfil_de_expresion_génica Polichinela Myotis_annectans Physiglochis_teretiuscula Paul_Rafaelovich_Amnuél Nasmythia Museo_Machado_de_Castro Pepe_Gotera_y_Otilio,_chapuzas_a_domicilio Nitus Noche_de_los_Cristales_Rotos Paeonia_lusitanica_var_ovatifolia Pestaña_(desambiguación) Nicolás_(desambiguación) Oleuropeina Pedro_Fajardo_de_Zuniga_y_Requesens Palacio_Ménshikov North_american_b-25_mitchell Neelie_Kroes Phalaenopsis_lueddemanniana_var._delicata Notropis_petersoni Mysorelloides_multisulcata Nutritivos Passerculus Ponsampere Obovaria_jacksoniana

html map