Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Francisco_Lombardo Exposición_Nacional_de_Minería_(1883) Emurtia Estación_de_Puerta_del_Angel Filosofía_aristotélica Elección_presidencial_de_Chile_(1946) Flor_mocasín F_1_Hero_Nakajima_Satoru_I Enrique_Ortiz El_conde_del_Guacharo El_barrio_del_Señor_Ruggerio Elecciones_al_Parlamento_Europeo_de_1989_(Paises_Bajos) Escuela_Mariano_Acosta Estación_Dr._Cetrángolo Elfers Escolarización_obligatoria Fossano Enrique_I_de_Escocia Ernesto_Ercoreca Ficaria_boryi Endoterapia_vegetal Estación_de_Becerril_de_Campos Festival_medieval_de_elche Espiga_del_agua El_Pego_(Zamora) Filosofia_de_la_Naturaleza Federación_Obrera_Regional_Argentina-V_Congreso Explosion_minera_de_2009_en_Wujek_Slask Elephas_hysudricus Festuca_uniglumis Firth_(Idaho) Elecciones_en_Bélgica Estación_de_Cantanhede El_jinete_sin_cabeza FC_Banik_Ostrava Erodium_praetermissum Eos_squamata Estrecho_del_Fram El_Cristal_Encantado Etude_Op_10_n_3 F.C._Nazareth_Illit Elecciones_Autonómicas_del_País_Vasco_(1998) Federacion_Española_de_Baloncesto El_Pedroso_de_la_Armuña_(Salamanca) Evasion_(reos) Francesco_Tonucci Estacion_Tinogasta Estrona Emilio_Tunón_Álvarez Ferran_Latorre Eskvimo Estación_de_Biodiversidad_Tiputini Epipactis_purpurata En_buena_compañía Fotoalergia

html map