Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Klosterprozess Lavalette John_Devine La_giovine_Italia Jane_Cowl José_Angel_Ordiz_Llaneza Lacasa_S_A. Libro_Becerro_de_las_Behetrias Lamborghini_Murciélago_Roadster Juegos_Olímpicos_de_la_Juventud_de_Nankín_2014 Invisible_(banda) Joaquin_Lopez_Dóriga_Velandia Linea_del_Tiempo_de_Jane_Austen Linares_de_Mora_(Teruel) Lif_y_Lífthrasir Lista_de_capitulos_de_Himitsu_no_Akko-chan Interaccion_persona-computador Juan_Vigil_de_Quiñones_y_Labiada Lista_de_estrategias_de_diseño_para_edificios_de_baja_energía Lido_Vieri Instituto_tecnologico_de_Mexicali Literatura_euscara_oral_y_tradicional Jesús_Ángel_Solana_Bermejo Jose_Maria_Cidoncha Josef_Rohrig La_compañia_del_capitan_Reynier_Read Jose_María_Areste Langweid_am_Lech La_casita_del_Horror_XIX Jose_Luis_Pires_Azcarraga Isluga Jornada_Mundial_de_la_Juventud_2005 Jacq_Fel Josep_Marín Instituto_Tecnologico_de_Acapulco Jordi_Grau La_degollación_de_San_Juan_el_Bautista Lago_Chany Jean_Baptiste_Dubos Juegos_Olimpicos_de_la_Juventud_de_Invierno_2012 Jethro_Tull Jim_Moran La_misma_gente Javier_Rojo_Gómez Jason_Culina LR_137 Jardin_Botanico_de_la_Universidad_de_Hokkaidō Jean_Joseph_Mounier Ivan_Cabezón_Cofre James_Brunzell J._T._Calvert J.J.R._Macleod Jaime_de_Montesa Jose_de_Gregorio Juan_Francisco_Segui

html map