Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Comunidad_Suramericana_de_Naciones Cobbtown Abbe_prevost Christopher_Columbus Aeropuerto_internacional_de_ketchikan Aldealengua_de_Santa_María Vicente_Cano Accidente_del_vuelo_269_de_one_two_go_airlines Vieja_heterospila Concierto_para_oboe_(Richard_Strauss) Citefa_as_25k Yoico Vivel_del_rio_Martin Contrabajo_eléctrico Constitucion_de_Tabasco Yo_no_te_pido_la_luna_(telenovela) Zorro_gris Club_Social_Cultural_y_Deportivo_San_Martín_de_Margarita_Belen Abel_enrique_aguilar_tapias Accidente_del_vuelo_603_de_aeroperu Cognin_les-Gorges Window_Rock Combate_de_Acoyte Virgil_Vaughn Clúster_(música) Cienaga_(Magdalena) Chichester_(Quebec) Companía_Easy WGTT Al_Qama Aegilops_fragilis Vii_distrito_electoral_federal_de_chiapas Abra_Honda_(Camuy) Concierto_para_piano_n.º_15_(Mozart) Club_Atlético_Unión_de_Mar_del_Plata Congreso_de_Anáhuac Agar_(biología) Comercio_atlántico_de_esclavos Abd-al-Rahman_III Charles_Maurice_de_Talleyrand_Perigord Clio_(Míchigan) Vladimir_Petrović_(baloncestista) Conjura_dels_vigatans Condado_de_Wayne_(Iowa) Vive_(album_de_Lucía_Mendez) Conexión_en_serie Wish_Starless_Night Aeropuerto_Internacional_de_Bombay Ciudad_de_la_Santisima_Trinidad_del_puerto_de_Santa_María_de_los_Buenos_Aires Chihuahua_and_Friends Conomorphus_convexus Akilina_Grigorevna_Vekshina Condado_de_Iron_(Misuri) Cohete_Acelerador_solido_(transbordador_espacial) Cinfães

html map