Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Miguel_Sebastian_Garcia Louis_de_Bougainville Rayo_Negro Los_100_+_pedidos_del_2002 Producción_primaria Power_trio Gora_Veternička Gran_Premio_de_Monaco_de_1973 Los_doce_de_Inglaterra Pycnosiphorus_calverti Marvaux_Vieux Marco_Sørensen Loca_academia_de_policía_2:_Su_primera_misión Mara_Gabrilli Regnauville ProPublica Prisionero_de_conciencia Menticirrhus_elongatus Mas_allá_del_principio_de_placer Green_Cross_-_Temuco Príncipe_de_Asturias_de_las_Artes Procolobus_foai Golpe_de_Kornílov Gouttières_(Puy_de_Dôme) Los_Sims_2_Coleccion_Shopping Puntius_umalii Lydia_Borelli Quantum_Racing Gregorio_González Quebec_(ciudad) Macrophloga Gran_despertar Reformas_borbónicas_en_la_Nueva_España Menerba Ludovic_Magnin Loren_Walcott M_G_Velarde Luis_de_Francia_(1244-1260) Luchy_Soto Prescripción_(medicina) Marcel_Lanfranchi Microarquitectura Lomcovák María_Jesus_San_Segundo_Gómez_de_Cadiñanos Rebecca_(novela) María_Inés_Guerra_Núñez Línea_81_(EMT_Madrid) Liṅgapurāṇa Mar_Egeo Grado_en_Musicologia Louis_Aubert Luis_Figo Provincia_de_sakarya Lucas_van_Valckenborch Lynn_J._Gillespie

html map