Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

RJ_12 Mediocereus Proceso_del_Bloque_Trotskista-Derechista Mañío_macho Premio_Golden_Raspberry Manglar_guineano Mid_Devon Rafael_Guastavino Punteo_doble Realismo_fenomenológico Programas_de_la_WWE Lucio_Licinio_Lúculo_(pretor_104_a_C_) Raices_la_saga_de_una_familia_norteamericana Masía Manuel_de_Terán Línea_RER_D Red_Light_Abstract Puebla_de_don_rodrigo Making_a_living Marcos_Mundstock Premio_Goya_a_la_mejor_interpretacion_femenina_de_reparto Los_Reyes_(municipio) Microrregión_de_Montes_Claros Principio_holografico Manuel_López-Villaseñor_y_López-Cano Premio_Tormenta Pre_islámica RKV Luis_calderito Reacción_de_combustión Maipo_(rio) Marina_Di_Giácomo Pyramid_(programa_de_television) Region_de_Magallanes_y_la_Antártica_Chilena Ramon_Solís Melchor_Marial Gobierno_de_Mariano_Rajoy Rafael_Bardem Pseudohaluro Punto_a-multipunto Macieira_de_Alcoba Mentha_spicata Redonda Mauricio_Merlo Marcé-sur-Esves Goniosoma_monacanthum Grenz Princeton_(Minnesota) Puerto_de_Las_Palomas_(Grazalema) Praxair,_Inc. Los_musicos_(Caravaggio) Medalla_al_Merito_del_Instituto_Nacional_de_Cultura Pseudoides_occipitalis Lomaria_lanceolata Maiz_dorado-mollar

html map