Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Le_Garric La_Prensa_(Argentina) Joaquin_Navia_Osorio Integracion_a_escala_media Ley_de_conservación_de_la_masa Krásnaya_Zariá_(desambiguación) Ley_de_atraccion Kyburg_(Zurich) Leyenda_de_la_torre_de_la_Malmuerta Ivan_Ljúbicic Jimmy_Hoffa Josef_Kosacki Klaipedos_Neptunas Lions_Bay_(Columbia_Británica) Jiří_Zídek Lenguas_macro_gê Labordeboy Jardín_Botánico_Artico_Alpino_y_Vivero_de_Plantas_Perennes_Alpinas Isla_de_Nuestra_Señora_de_las_Rocas Joan_Ridao Le_Pied_bot Linea_T2_(Tranvía_de_París) Juegos_de_la_Commonwealth Joseph_William_Mathews Leucanthemopsis_pallida_subsp._virescens Jardín_Etnobotánico_de_Limeuil Lista_de_episodios_de_La_tira La_Ville-aux-Bois-lès-Dizy Kennedy_Winston Leonel_Herrera Invasión_luso-brasilena José_Luis_Ávila_Sánchez Karlen_Mkrtchyan Jonesboro_(Georgia) José_Miguel_Gomez Juan_José_Torres_Gonzalez Ley_de_Campbell Jornada_Mundial_de_la_Juventud_1997 Isla_Mulah Las_cien_mejores_novelas_policíacas José_María_Rodríguez_Méndez Jose_Antonio_Ponce Jake_Muller Lista_de_los_municipios_de_Schleswig_Holstein John_Digby,_I_conde_de_Bristol José_Joaquin_Puig_de_la_Bellacasa_y_Urdampilleta Legión_Minervina Instituto_Nacional_de_Colonizacion_(España) Karlovačko Librevillea_klainei Joaquin_María_Bartrina_y_de_Aixemus José_Ely_de_Miranda Leovigildo_y_los_vascones La_nueva_gran_estafa La_niebla_(película_de_2007)

html map