Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Criaturas_de_Grimm Distancia_(album_de_Jose_José) Amíntore_Fanfani Cuzcurrita_de_Río_Tirón Curculionoideos Amir_Peretz Almácera_(Valencia) Daniel_Imhof Corydoras_weitzmani Amerosedum_rupicola Danza_de_Cogul Alexandre_Ruben_Martinez_Gutiérrez DF-3 Daniel_Rafecas Deen Códice_Ephraemi Cyprinella_lepida Corriente_parasita Distrito_de_Juanjuí Declaracion_de_Mequinenza Disturbed_(banda) Die_Natürlichen_Pflanzenfamilien Alive Amaranthus_turolensis_var_thellungii Diálogos_de_Tlaxcala Cycnoches_amesianum Distrito_de_Montana Diócesis_de_Nuevo_Casas_Grandes America,_America Ally_Hilfiger Deutsche_Bundesbank Códice_de_Ipátiev Dodge_Durango Diva_(cancion_de_Beyonce) Donnie_Brooks Corneliu_Cristian_Pulhac Echinaria_capitata_var._pumila EX_308 Diriangén_Fútbol_Club Corcelles_les-Arts Alpes_Dináricos Corona_inglesa Corriente_monzónica Definicion_de_Open_Source Discografía_de_Servando_&_Florentino Diversion_y_fantasia Aleksandr_Tairov Ana_Maria_Gazmuri Aliteracion Distrito_de_Rheinfelden Diosa_Razón Dove_Valley_(Colorado) DNA_ribosomal Distrito_de_Viseo Alejandría_de_Aria

html map