Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Campo_María Biología_matemática Black_Sugar_(álbum) Berlin_(El_Salvador) Campeonato_Mundial_de_futsal_de_la_FIFA_1992 Centromochlus_megalops Cenolophium_fischeri_var._lapponicum Cardenca C.Wright Catasetum_trulla_var._maculatissimum Butler_(Indiana) Bahia_creek Benicásim_(Castellón) Carlos_Cigarrán Boucardicus_antiquus Casa_Maldonado Casa_Enparan Benllera Bari_González Cañete_(desambiguacion) Baños_de_Santiago Bouhans_lès-Montbozon Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_Serie_B_2008 Campeonato_de_Cataluña_de_balonmano_a_once Carpinus_macrocarpa Barrio_el_crucero Beef_Stroganov Campo_Grande_(Metro_de_Lisboa) Bender_no_deberia_salir_por_televisión Bujárov Caserio_Iturriotz Cañada_del_Buey Carpe_Diem_(album_de_Skunk_D.F.) Basílica_de_Nuestra_Señora_de_San_Juan_de_los_Lagos Basílica_de_Santa_María_la_Mayor Bretaña Bano_termico Banco_Santander Batalla_de_Punta_Malpelo Camos_(Nigran) Cephaloscyllium_circulopullum Cana_fístula Campo_de_Cartagena Bathyraja_parmifera Brecon_(Ohio) Balcones Azul_(álbum_de_los_piojos) Ben_Arous_(gobernatura) Billy_el_nino_y_don_dinero Barnadesia_laurifolia Bartolomeo_Veneto CCTV-15 CINAR Carlos_Botto_Vallarino Batalla_de_Adramitio

html map