Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Vanguardia_Popular_Revolucionaria_(Brasil) WebHTTrack Yerba-lavamanos Walter_Pintos_Risso Acara_(Pará) Ciateáceas Accidente_del_Yak_42 Aguilarense Vacaciones_(Diego_y_Glot) Acacia_natalitia Xue_Tao Agustin_Agualongo Club_Play Wilhelm_Roentgen Wipeout Yúsuf_II_(sultan_de_Granada) Yangzhou ARA_Ushuaia_(1888) Ciudad_Sadr Al_Filo_de_la_Medianoche Condat_sur-Trincou Congo_R Vympel_R_33 Ajedrez_en_España Acquiring_The_Taste Vicente_Iranzo Cine_de_culto W.Hunter Adios_pequeña,_adios Z_Marcas Coeficiente_de_correlación_de_Pearson Aeropuerto_Internacional_de_Conakri Aglonas_novads Visitas_oficiales_al_exterior_del_presidente_Barack_Obama Cine_de_la_base V_T_V. Colombier_en-Brionnais Vuelo_de_pájaro Aguilucho_caricalvo_malgache Colonia_Aborigen_El_Pastoril Alajos_Szokolyi Columna_(espeleología) Abu_hanifah Abel_francois_poisson_de_vandieres Villa_Real Choisya Citilink Abel_pintos Vesela_Balka_(Raión_de_Frunzivka) Adrian_Rodríguez Valero_Rivera_López Valerianella_losae Acido_ibotenico WP:DESCONOCIDO Al_Shabbaab

html map