Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Giovanni_Narváez UNICOS Tremol Municipio_de_Jackson_(condado_de_Van_Buren,_Iowa) Uryû_Ishida Imperium_2 Iglesia_de_Santo_Domingo_de_Guzman_(Santo_Domingo) Fraxinus_macrophylla Triaquisoctaedro Ingeniería_de_elevación Iglesia_de_San_Nicolás_(Gandia) Iglesia_de_Sant_Andreu_de_Baltarga Rosieres_pres-Troyes Rio_Santa_Cruz_(Santa_Catarina) SEPECAM Trichilia_emetica Tulloch_Caledonian_Stadium In_a_heartbeat Ganglio_simpatico Robles_Soler Trigos Richard_Philippe_Dutruel Up_on_cripple_creek UEFA_Cup_Winners'_Cup Treze_Tilias Restauración_republicana_en_Mexico Restauración_ecológica Tumauini Imperio_de_Serbia Municipio_de_South_Albemarle_(condado_de_Stanly,_Carolina_del_Norte) Union_Ferroviaria Universidad_de_los_Andes Robin_Cook_(músico) Gato_exotico Romeries Gato_bonsai Túnel_de_Gousselerbierg Rosendo_García-Ramos_y_Bretillard Río_Venta Gagata_gasawyuh Glándula_Uretral Glória_de_Dourados_(Mato_Grosso_do_Sul) Ropalodontus_strandi Gato_de_Schrödinger Municipio_de_Allodium Roissy_en_France Municipalidad_de_Vilani Resolución_1326_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas Runas_ligadas U_B Trevor_Royle Robert_Remus Françoise_d'Aubigné Gerald_Asamoah Fuerte_Ruso

html map