Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Colibrí_rutilante Chunia Venancio_Blanco_Martin Aelurosauropsis Wirtg Charleston_Southern_Buccaneers XLR-3 Vena_media_profunda_cerebri Composiciones_de_Juan_Maria_Solare Abdon_Calderon_Garaicoa Vuelta_a_Andalucia_1984 Víctor_Iturralde Circulo_megalitico Vocal_Trance Acer_fulgens Yata_no_Kagami Agua_de_Jamaica Valija_mexicana Aeropuerto_Internacional_de_Moscú-Domodedovo Weber_carburetor X_Wing_(simulador) A_Messenger Verde-limon Vologases_I_de_Armenia Control_numerico Condado_de_Saline Chavannes_des_Bois Come_Out_and_Play Woodland_Park_(Nueva_Jersey) Chrysophtharta_flavolimbata Aeropuerto_internacional_de_mont_tremblant Villaparte Abeja_Buckfast Ajedrez_Dunsany Alcahué Chickaloon_(Alaska) Who_Says_(cancion_de_Selena_Gomez_&_The_Scene) Comuna_7 Ciencias_Economicas Virgil_I._Grissom Yerba_sardónica Compañía_de_Jesus_Peru York Vendenesse_les_Charolles Veniliornis_spilogaster Claude_Young Zinochka Alberto_Javier_García_Pérez Clips Comite_Olímpico_Ecuatoriano Colaborador_meteorológico Via_aerea_(aviacion) Wād_al-haŷara Componentes_fotosensitivos_en_la_vision_nocturna Wicca_alexandriana

html map