Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Santuario_de_Fauna_y_Flora_los_Colorados Sant_Lluís Taapacá_(volcán) Terremoto_de_Irán_de_2013 San_Julian_de_Ramis Transcripción_de_los_jeroglíficos Spiraea_camtschatica Stoneham-et-Tewkesbury Torre_de_television_de_Cantón Tartaro_nogayo This_Little_Wiggy Splendid_Splinter Torviscosa Scottish_Fold Torre_Atalaya Santa_Maria_Acapulco San_Arnoldo_Janssen Saint-Symphorien-de-Marmagne Szépmuvészeti_Muzeum Steve_Lynch Selección_de_fútbol_de_las_Islas_Vírgenes_Britanicas Telecentro_(Venezuela) Sainte_Colombe-sur-Guette Santa_María_de_Guía Trastorno_esquizotípico Si_lo_haces_malo_y_si_no_peor Santa_comba_de_rossas Teresa_Enriquez_de_Alvarado Temporada_1948-49_de_la_BAA Serpentor Sezanne Tomás_Vázquez Soledad_Becerril Sahjhan Team_Cult_Energy Sunset_Road Tratado_de_Aquisgran_(1748) Sebastian_Alberto_Battaglia Santiago_de_Compostela_(A_Coruna) Tornillo_de_Edison Torneo_Apertura_2002_(Argentina) Saint-Seurin-de-Prats Socorro_Díaz Titi_Leon_Negro Segundo_nardo_de_montaña Sinfonía_n_º_14_(Mozart) Saint_Pierre_de_la_Fage Shorton Sleep_Party_People Tarkan_Tevetoglu Topo_de_nariz_estrellada Temperatura_de_descomposición_autoacelerada Singhiella_dipterocarpi Tratamiento_mecánico_biologico To_Beast_Or_Not_To_Beast

html map