Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Dictador_Benevolo Côtes-d’Armor Dinámica_del_punto_material David_Sackett Dzilam_(desambiguación) Alter_Kämpfer Ducado_de_Merania Copa_Fundación_CCP Alexander_Brouwer Daniel_Wirzt Corona_de_San_Eduardo Amphoe_Kamphaeng_Saen Creusa_tetragona Diócesis_de_Sasima Dansk_Melodi_Grand_Prix Cíniras_(rey_de_Asiria) Distrito_de_Urcos Dáil_Eireann Cuscuta_campestris Dialeuropora_centrosemae Cutar_(Malaga) Diccionario_de_la_lengua_española_de_la_Real_Academia_Española Distrito_de_Bangalore David_Jiménez_Panesso Corneville-la-Fouquetière Delta_endotoxina Código_ATCvet Copa_de_corea_del_sur Día_Grande_de_Jujuy Creoda_de_wessex Alfoz_de_Ponferrada Deporte_híbrido Distribución_geografica_de_los_mamíferos Distrito_Casco_Antiguo Ambrogio_Bergognone Didone_abbandonata_(Rauzzini) Doralzuela Alfonso_de_Borbon_y_Dampierre Doña_Bárbara_(telenovela_1975) Dragonball:Evolution De_lo_nuestro_lo_peor_y_lo_mejor_(Programa) Alàs_i_Cerc_(Lérida) Alfreð_Finnbogason Domingo_Ynduráin_Muñoz ENTel_(Argentina) Declinación_del_alemán Crataegus_oxyacantha_raza_monogyna Directiva_91_414/CEE_relativa_a_la_concesion_de_licencias_comercializacion,_uso_y_control_en_la_Union_Europea_de_los_productos_fitofarmacéuticos_en_su_forma_comercial Daimler-Benz_DB_600 Dimayor_1987 Cumbal_(Volcán) Dreamlover Cuernos_de_Hattin Amphitecna Cygnus_melanocoryphus

html map