Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Comunidad_historica Zumel Albugo_candida Comunas_de_Mosela Clematis_crassifolia Wrestlemania_XV Colombian_Party_Cartel Cissus_sicyoides_f._umbrosa Childe_Hassam Aerolito_(Argentina) Al-Hilal_(Kaduqli) Academia_de_tauromaquia_de_california Claudius_Marioton Aeropuerto_Internacional_de_Djerba_–_Zarzis Ababus WMKP Volumen_(informatica) Acido_graso_trans Alberico_I Yasumasa_Kanada Chester_(condado_de_Orange,_Nueva_York) Viteus_vitifoliae Afilador Abutua Zinóviev_(Grigori_Yevseievich_Radómislski) Aa_Megami-sama XI_de_Aisen_del_Gral_Carlos_Ibáñez_del_Campo Yetapa_de_collar Abadia_de_kells Club_de_Gimnasia_y_Esgrima_de_Buenos_Aires Consultoría_gerencial Ybicui Vía_rectal Albert_Reville Watashi-shôsetsu Conocimiento_empírico Commelina_zebrina Via_Colectora_Gualaceo_Gualaquiza Cianuro_de_potasio Agorácrito Airco_DH.9A Year_Zero_(juego_de_realidad_alternativa) Control_no_lineal Zona_desmilitarizada_(informática) Coelaenomenodera_speciosa AaB_Håndbold Agmeth_Escaf Control_room_Live_EP Colonida_(revista) Vsévolod_III_de_Vladímir Yangpu Aeropuerto_Nacional_de_Santa_Bárbara Yo_Paco Colin_&_Bradley's_Merlin_Quest Conflans-sur-Loing

html map