Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Columbus_(Nuevo_Mexico) W._R._Hamilton Combate_de_sumision_karive Constitución_Nacional_(Argentina) Villard_Bonnot Cineraria_corymbosa Vodún Vallo_di_Nera Villarreal_Club_de_Futbol_C Aeropuerto_Internacional_de_Chacalluta Aderus_poensis Xenobiotico Yomogi Agudo_(música) Vinedo_del_valle_del_Rodano Chiquimula_(departamento) Cofosis William_John_Boston Watanjar Zum Westlothiana Achkabad Wakinosaurus Clase_(canal_de_televisión) Aeropuerto_de_Zaliv_Kresta Claudio_Barragán_Escobar Vereda_El_Cedral Abadia_de_valmagne Adenoma_de_prostata Acorus_gramineus_var._japonica Varanos Zell_en_el_Valle_del_Wiese Cheirostemon_californicus Computación_grafica Zacek Claude_Lecouteux Aldea_San_Francisco_(Entre_Ríos) Adolfo_Ibanez_Boggiano Club_Atlético_Penarol_(Uruguay) Citrus_×_limon Valle_del_Silicio Xenophrys_giganticus Vasudeva_(padre_de_Krishna) Zakât Coloma Volumetría_acido_base Valsa_nº_6 Chondrosea_pusilla Abeto_Douglas Wielandieae Vernon_(Vermont) Charles_Spurgeon Christian_de_portzamparc Woodland_(Georgia) Abeja_de_Turquia

html map