Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Villaverla Club_Deportiu_Blanes Vasili_Pronchishchev Wikipedia_en_nauruano Vitry_sur_Seine Air_Hong_Kong Aconitasa Aeropuerto_de_Lod Chondria_apicalis Cofradía_de_Ntra._Sra._de_la_Soledad_Tercio_de_los_Siete_Dolores_Santa_Cruz_en_el_Monte_Calvario_y_María_Stma._de_la_Amargura_(Ciudad_Real) Victor_Javier_Ferreras Compañía_de_los_Caminos_de_Hierro_del_Norte_de_España Yevres Acura_RL Aeropuerto_Internacional_de_Antwerp Woodlawn_Heights_(Indiana) Charmont_(Valle_del_Oise) Club_Ciclista_Olímpico_de_La_Banda Club_del_Fuego_Infernal When_the_tigers_broke_free A_Estrada_(San_Paio) Zaqatala_(raión) Aeropuerto_Internacional_de_Osaka Vuelta_ciclista_de_chile Cirrhilabrus_sanguineus Cine_Pez Villavicencio_de_los_caballeros Zenga_Zenga Aftermath Waltenheim-sur-Zorn Constantino_III_de_Armenia Cheval-Blanc Valais Valle_del_Dubra Comunidad_de_aglomeracion_de_Tolon_Provenza_Mediterraneo Vizianagaram Al_Yumhuriyya_al_Yazaiiriyya_ad-Dimuqraţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tazžayrit_Republique_algerienne_democratique_et_populaire Zumaque_de_tenería Chișinău Xosé_Cuíña Wang_Sau_Nam Clasico_uruguayo Völkerwanderung Aeropuerto_McClellan_Palomar William_Paats_Martínez Chárvakas Clivaje_(joyeria) Complemento_(informática) Aechmea_vrieseoides Al_Kalbi Violencia_de_estado Competencia_desleal_(Espana) Condofuri Chaux-les-Clerval Viajes_exploratorios

html map