Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Portet_sur-Garonne Nicolas_Suárez_(provincia) Más_allá_del_bien_y_del_mal Pomer_(Zaragoza) Plaza_de_Bib-Rambla Oxyurichthys_amabalis Planes_para_manana Noh Orcas_Island Neuilly-lès-Dijon Navajodactylus Pedro_Rodríguez_de_la_Borbolla_y_Serrano Paco_Roig Norma_Lazo Piratenpartei_Deutschland Pont-Trambouze Nephthytis Parque_nacional_Cumbres_Kroombit Ouedia Percy_Lavon_Julian Petrocodon Pista_de_la_Solidaridad Ontario Pi_Studios P_lujiatunensis Negaunee Otocisto Pelicula_cinematográfica National_Lampoon's_Vacation Neftis Nicolás_Laguna Nargana_(corregimiento_de_Kuna_Yala) Observatorio_de_rayos_x_Chandra Nora_K._Jemisin NGC_6087 Nocardia Paul-Émile_Rochon Poligono_del_Balconcillo Oruga_tejedora N._Amer._Trees Natalia_Hernández_Arévalo Pandanus_dotyi Período_protodinastico Parque_Nacional_de_Dibru_Saikhowa Peridrominae Party_Girl_(cancion_de_Grace_Jones) Paramignya Playa_de_ballota Nuestra_Senora_de_San_Antolin Museu_de_Prehistòria_de_València Passat_CC Máscaras_de_Rumania Planta_Nuclear_Fukushima_II Museo_virtual_de_Canadá Pio_Font_i_Quer

html map