Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Lee_Seung-Yeoul John_Héctor_Worden Laino_(Lombardía) Jauca Jose_Luis_López_Rose Instituto_Superior_Politécnico_José_Antonio_Echeverria Kaifu Ixora Lisandro_Alonso Liguilla_Pre-Libertadores_1976_(Chile) Koniglich_Preußisches_Freikorps_von_Lützow Konstantín_Sarsania Julio_garavito José_Ignacio_Munilla Isleños_(Censo_de_los_EE.UU.) Isla_de_Ross Jruschov Leo_Freiherr_Geyr_von_Schweppenburg Inverness_(California) Labienus_glaber Jose_Agustín_de_la_Puente Jaggernaut Isabel_II_(navio) Jorge_Resurreccion_Merodio José_Asunción_Silva Litanthus La_Ventosa Jardin_de_Plantas_Medicinales_Facultad_de_Farmacia_de_la_Universidad_de_Hokkaidō La_Cobatilla Islas_Manus Kalaupapa Julio_César_Cubillos Josep_Maria_Carreras_i_Coll Jorge_Silva La_Interpretacion_de_los_Sueños La_Fontenelle Jose_Antonio_de_Mendoza_Caamano_y_Sotomayor Jean_Prévost Lamusa John_Moyer Jaime_Ferrer_Bassa José_García-Siñeriz Leptodactylus_magistris L'Illustration Laetiacantha_elegans Linea_R1_(Córdoba) La_comedia_sexual_de_una_noche_de_verano Jardin_de_altura_de_la_cumbre_Chitelet Lavatera_biennis Labranza Liamine_Zéroual Izzy_Hoyland Lepus_alleni Linea_ofensiva_(fútbol_americano) José_Pérez_Ocana

html map