Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ecorregiones_de_Honduras Amrabat Amagami Deux-Montagnes_(municipio_regional_de_condado) Dinastía_afsárida Cyrillales Alexis_Cárcamo_Varela Día_Olímpico Delegaciones_de_chile Edema Amnirana_albolabris Aminas_simpaticomiméticas Doris_Benta_Maria_Löve Altoona_(Kansas) Críspulo_Moro Corydoras_griseus Día_Mundial_Sin_Tabaco Cómics_underground Cuerpos_intermedios Alejandro_Esparza_Zanartu Crenetermes Cuminia_fernandezia Diocesis_de_San_Miguel Dos_dias_en_París Curry_tailandes Disen Alto_Caballar East_Liberty_(Ohio) Descriptor_de_Despliegue Crateagus_aronia_var._dentata Distrito_electoral_de_Browns_(Illinois) Deporte_en_Chile D'artacan Día_Internacional_de_Reflexión_sobre_el_Genocidio_cometido_en_Ruanda Corrasión Ana_Lia_Pineyrua Ctenophryne_geayi Cottenchy Alpine_(Electronica) Dzong_Gasa Coser Corriente_de_Alaska Allison_Dillon Amazing_Spiderman Cuatrecasasiodendron Cyril_Maude Cumbre_euro-latinoamericana Crataegus_azarolus_var_triloba Dracula_(revista_de_Buru_Lan) Distrito_de_Murau Crataegus_oxyacantha_var._stenoloba Convento_de_los_Carmelitas_Descalzos_(Toledo) Convenio_(OIT) Alero_pequeño_(baloncesto) Alhelí_del_Papa

html map