Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Sharjah_(emirato) Santo_Tirso_(freguesia) Santa_María_(Ciudad_Real) Setaria Taumantis_cephalotes Tangara_peruviana Suárez_Mason Satonius Thiago_Heleno Skipper_Bolonia Sola_Scriptura Simutrans Teclado_isomórfico Smokies_park Sirak_M_Sabahat Solvencia San_Sotero Sideroxylon_campestre Tito_José_Crissien Sonata_para_violonchelo_n.º_1_(Brahms) Stratton_(Nebraska) Saint-Avit-Sénieur Timidilato The_Crazy_Ones Tratado_de_Aranjuez_(1752) Thiers_(Puy_de-Dôme) Spinivunus_adumbratus Taumacera_cyanipennis Tintinnabularia Tratados_entre_roma_y_cartago Selección_de_fútbol_de_Alemania_Democrática Secretos_(album_de_José_José) Santianes_del_Agua Sitio_de_Cucuta Sucesion_infinita Tigerland San_Rufino_de_Aquilea Scandix_bulbosa Salomeja_Nėris Trastorno_Bipolar_(Álbum) Tabaré_Hackenbruch Stereopathetic_Soul_Manure Silogismo_de_Chuquisaca Sierras_de_Ybycui Saint-Honore-les-Bains The_Mamas_and_the_Papas_(album) Thüringer_KloBe Santa_Eulalia_(Arouca) Saul_Berjon_Pérez Tequesta Súper_Goof Tercera_division_chilena_1981 Terremoto_de_Salta_de_febrero_de_2010 Stade_de_l'Abbe_Deschamps Sudamericano_de_Rugby_1975

html map