Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fidel_Barbarito Eriosyce_subgibbosa Euphoria_(album) Felix_Fernández_(poeta) Francisco_Z._Mena Estacion_de_Grao Feng_Zhe Equitación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Roma_1960 Estadio_de_Puerto_Said Foxy_el_zorro_plateado Escudo_del_Desierto Elecciones_presidenciales_de_Costa_Rica_de_1986 El_séptimo_hijo Estación_de_Lorca-San_Diego Frank_black Finder Francois-Nicolas_Vincent El_dia_que_Nietzsche_lloro Final_de_la_Copa_Libertadores_1991 Felices_anos_20 Eucomidaceae El_Sargento_Kirk El_regreso_mas_esperado El_equilibrio_del_terror_(Star_Trek:_La_serie_original) Fiesta_de_la_Vendimia_del_Valle_de_Curico Ensoñación_patológica Elisabeth_de_austria Era_de_Vendel Elecciones_a_las_Cortes_Valencianas_de_2011 Euphaedra_(Gausapia)_thalie Eugenia_conzattii Edmundo_Chacour Francisco_Bobadilla Embalse_de_lanuza Femtogramo Foxes FC_Zarya_Lugansk Estrellas_binarias_interactuantes Enfermedad_lisosomica Emilia_(genero) Estación_de_Saint-Maure_-_Noyant Extensión_de_Galois Escultora Expedir Elecciones_para_gobernador_de_Texas_de_2010 Escuela_valenciana_de_tebeo_humoristico Estadio_Al-Ahli Elecciones_europeas_de_2004_(Bélgica) Estación_de_Santander_(Metro_de_Barcelona) Escudo_de_San_Cristóbal_y_Nieves Fraissinet_de_Lozère El_hijo_del_crack Estacion_de_la_Fuerza_Aerea_de_Cabo_Canaveral El_Rastro_de_Cthulhu Emerson_Ayala

html map