Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Más_que_Amor..._Frenesí_(telenovela) Parlamento_francés Ortiga_muerta_hedionda Método_paranoico_critico Poligama New_York_Violets Nordgronland Nikolai_Shvérnik Nueva_refutacion_del_tiempo Oscar_Bagüi Plonéour_Lanvern Numa_Pompilius Partido_Republicano_Autónomo_Navarro Nabopolasur Old_Washington_(Ohio) Phoenix_(desambiguación) Ménades Nokia_(desambiguacion) Museo_dell'Opera_del_Duomo_(Prato) Ormont_Dessus Okky_Lukman Nesles Notoglanidium_pallidum Pentatlón_moderno_en_los_Juegos_Olimpicos_de_París_1924 Parma_F_C. Paruresis Pochita_Morfoni Portal_de_internet Nizhnyaya Pichi_Mahuida Ornithophora_radicans Novellana Organo_de_campanas Pierre_Yves_Andre Obispo_Santiestevan_(Provincia) Opanara_caliculata Potentilla_croceolata Palacio_de_los_Clemente_de_Aróstegui Papa_Eugenio_III Nueva_York,_Nueva_York Point_Blank_(Texas) P_A_S. Palamos_Club_de_Futbol Parches_transdérmicos Paola_Suárez Pin_Balma Orciano_di_Pesaro Parque_Nacional_Picos_Kroombit NGC_1316 Organizacion_político-administrativa_de_la_República_Árabe_Saharaui_Democratica Museo_de_Ciencias_Naturales_de_Barcelona Ordenanza_de_Unión Panthera Novo_Celje Neobisium_intractabile

html map