Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Armin_Hary Hyalochlamys_globifera Higuera_de_agua Holesov Attagenus_astacurus IFH_Peru_Ltd Mugía_(La_Coruna) Mones_Quintela Histiotus_laephotis Herb_Krautblatt Minedu Anthony_Clark_(actor) Mojacar Hiroshi_Katō Grünerita Gyrostephium Morato_Arráez Holgura_(fabricación) Harold_Norman_Moldenke Monte_Dykh_Tau Monasa_flavirostris Herradura_(juego) Autodestrucción Hubli Moroni_(Comoras) Arenaria_olonensis Arañas_violin Moneda_elongada Anne_Fletcher Aulacophora_palliata Molusco HE_0107-5240 Hacienda_Lactun Halophila I'd_Do_Anything_for_Love_(But_I_Won't_Do_That) Mir_(comunidad) Annsville_(Nueva_York) Hyporhagus_suturalis_costaricensis Atom_Heart Astragalus_streptopus Antonio_de_Córdova Arachnis_longisepala Hexagonal_del_Olaya Anas_acuta Avutarda_Comun Hilario_J_Rodriguez Anomalocarididae Auchy_au-Bois Antiacido Aristidis_Constantinidis Asamblea_Nacional_de_Venezuela_periodo_2006-2011 Ichthyophis_atricollaris Awaous_lateristriga Anemonoides_deltoidea Asperö

html map