Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Primera_Division_de_Espana_1942/43 Luis_Manuel_Avila Maxilar_superior Raul_Alberto_Peralta Gonzalo_Garcia-Pelayo Maximo_el_Confesor Mauricio_Álvarez_de_las_Asturias-Bohórquez_y_Ponce_de_León Martiño_nombre Materiales_biocompatibles Puente_Príncipe_de_Viana Mette_Marit_de_Noruega Gokkusagi Probaenia_baeri Menendez_Pelayo Provincia_fitogeográfica_altoandina Melasphaerula Profesor_Saviliano_de_geometría Provincia_de_palermo Milhac-d'Auberoche Luzuriaga_polyphylla Malazgirt Microrregión_de_Ilheus_Itabuna Michiko_Nomura Los_caballeros_del_Zodiaco Luis_Ferrero Rafael_Vásquez_(beisbolista) Marcha_Real Puente_de_Isabel_II_(Bilbao) Gran_casino_del_sardinero Milan_Milutinovic Lusitania_Futebol_Clube Provincia_Autonoma_de_Bolzano_Bozen Luis_Garrido_Juaristi Gran_Temuco Lluis_Bonifaç_i_Massó Lunar_Payload_Module Menu Metlakatla_(Alaska) Mijaíl_Bestúzhev-Riumin Maria_Adelaida_de_Habsburgo Programacion_dinamica_(investigación_operativa) Metal_Massacre Maria_Nikoláyevna_Románova Maubec_(Vaucluse) Mastika Lustración Marcus_Storey Machiel Real_Club_Náutico_de_Valencia Marconi_Stallions Provincia_de_Vítebsk Mi-35 Regimiento_Ultonia Princess_Bubblegum Grenade_(canción)

html map