Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Carlos_Maria_de_Alvear Cachitos_picantes Ceramica_Tohil_Plomiza Aïcirits-Camou-Suhast Cartilla_de_la_doctrina_cristiana Bosque_subtropical Bacinete Borden_(Indiana) Cappelle_en_Pevele Bryan_McFadden Beckwourth_(California) BSOD Badminton_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004 Calcaratolobelia Chambéon Bulbophyllum_nyassanum Calvillo Bulerías_por_soleá CD-I Blanzy-la-salonnaise Brownville_(pueblo) Biton_simoni Blanca_de_Portugal_(1259-1321) Batalla_de_Arcis_sur-Aube Cardo_de_peine Carei Boysena Carlos_Correa_de_Saa Bibliotheque_bleue Casper_(Wyoming) Catedral_de_Santa_Maria_de_Huesca Ballota_africana Bombtrack Caserío_Murgiaran Baltasar_elisio_de_medinilla Batalla_del_Olivar_de_Koundouros Belcastel_(tarn) Barbosella_riograndensis Caleta-La_Guardia_(Granada) Cephalophyllum_diversifolium Caldes_de_Montbui_Caldas_de_Mombuy Carneys_Point Chad_le_Clos Campana_(instrumento) Bobby_Sands Cervera_del_río_Alhama Bandera_de_Turkmenistán Cereales_para_el_desayuno Broadway_(Carolina_del_Norte) Camerún_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_Sub-20_de_2011 Biblioteca_Francois_Mitterrand Caínzos_(apellido) Centro_Europeo_para_la_Investigacion_Nuclear Campeonato_Mundial_de_Atletismo_en_Pista_Cubierta Balada_n.º_3_(Chopin)

html map