Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Desmond_Connell Crown_Heights–Avenida_Utica_(línea_Eastern_Parkway) Código_Internacional_de_Comercialización_de_Sucedáneos_de_Leche_Materna Crónicas_Marcianas Cérvix CÀNTIC DAV Ebbsfleet_United_F._C. Duck_Dodgers_in_the_24½th_Century Dream_On_(canción_de_Aerosmith) DAAT Diplomonádidos Alfredo_Andersen Džems_Raudziņš Democracia_social Copa_de_la_Liga_Segunda_División_1984 Dicyclophora_persica Diego_Cañamero_Valle Cuartango_(Alava) Alí_Baja Cruzy_le_Chatel Diabrotica_plaumanni Dodge_Diplomat Americana_Futebol_Ltda. Edim_Bahamonde Diocesis_latinas_de_Asia Diseño_de_interacción Copa_Mundial_de_futbol_de_2002 Duere Dazio Alfred_Cornu De_Luca_Italo_Pedro Dozier_(Alabama) Dani_Sotres_Castaneda Druogno Cristián_III_de_Dinamarca Década_de_1990 Ctenomys_mendocinus Cotyledon_punctata Dobsonia Corporacion_Ecológica_de_Quilpué Discoforo Deer_Island_(Oregón) Crane_Wilbur Dick_Duckett Amazona_rhodocorytha Danko:_calor_rojo Crónicas_de_la_Amistad Diábolo_ediciones Dorisporfina Daidō Américo_de_Deus_Rodrígues_Tomás Dave_Hunt_(musico) Crisis_demográfica Crismón

html map