Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Lib Jaime_V Interacción_de_Fujiwhara Joseph_John_Bossano Juan_Ignacio_de_Castorena_y_Ursua Lillehammer_94 Kublis Lago_Tanganyika Juan_Péndola Kamen_Rider Jesús_Lozoya_Solis Juan_van_der_Hamen Julio_Gutiérrez Interferometría_Speckle Keith_Edgard_Roe Isla_Miyako Joan_Cusack Kompa Jesús_Valdés_Sánchez Juan_francisco_de_carvajal_y_delgado Intérpretes_(disco) Khiva Intolerancia_al_gluten Le_vite_de'_più_eccellenti_pittori_scultori_e_architettori Linea_1_(Cercanías_Tarragona) Limite_de_elasticidad La_naranja_mecanica_(fútbol) Isla_Fiscal Julio_César_Armendáriz Karl_Marx-Allee Juan_A._Pradere José_María_Ugarte_Castelblanco La_Plata_(Nuevo_México) Juan_Iglesias_Marcelo Lagenaria_lecantha Jabberwocky_(juego_de_naipes) José_Librado_Gonzalez_Castro José_Camon_Aznar Lerdo_de_Tejada_(Metrorrey) Lechytia Ley_islamica Iuriĭ_L._Menitskiĭ Jose_Agustin_Soto_García José_María_Arambula Jabari_Parker Lentegí Juan_Vázquez_de_Coronado_y_Rodriguez_del_Padron José_Angel_Sánchez_Asiain Juan_Sabas_Huertas_Lorente La_Reduccion Le_Sappey_en_Chartreuse Julian_Nida-Ruemelin Johann_Christoph_Bach_(1642-1703) Lenguas_siux Jose_Joaquin_Gonzalez_Edo

html map