Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Can_Cerbero Calofulcinia Cascadas_de_Camaya Cathartes_burrovianus Barjon Cadena_de_Markov Carl_Landry Cariología_(desambiguación) Barrio_Simon_Bolivar_(Municipio_Lagunillas) Central_hidroeléctrica_de_Piedra_del_Aguila Caribes_de_Oriente Banda_tensada Bouchea_copiapensis Cementon Candido_Godoi CSCA_Chişinău Banco_(Malí) Calcata Cefixima C.C._(Code_Geass) Cattleya_concolor Carlota_de_Hesse-Kassel Bede_BD_5 Candon Buvilly Bromus_sterilis_var._fasciculatus Basilica_de_la_asunción_de_nuestra_senora_(colmenar_viejo) Caupolicán_Pena Carlos_Germán_Arangio Caccodes_nigripennis Bables Breuil_(Somme) Barón_von_Lind Castillo_del_Rebollet Bindoy Beringomyia Bouwer Ballena_de_Minke Año_1722 Caballo_leopardo Changy Carlos_Alberto_Alvarez Campeonato_Brasileño_de_Fútbol_2007 Bossolasco Cancer_pulmonar_de_celulas_no_pequeñas Bife_à_Café Central_hidroelectrica_Los_Maitenes Carles_Gasòliba Catedral_San_Marcos_de_Arica Castel_Vittorio Bernard_McKenna Carlos_Adrián_Valdéz Campaña_de_Africa_del_Norte Bulletin_de_la_Classe_Physico-Mathématique_de_l'Académie_Impériale_des_Sciences_de_Saint-Pétersbourg Brillion_(Wisconsin)

html map