Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Associacão_Desportiva_Jaragua Mixolidia Austrarchaea Homapoderus_lubutuensis Anyway,_Anyhow,_Anywhere Hurstbourne_Acres_(Kentucky) Assfactor_4 Gualeguaychu_Pueblo_General_Belgrano Helice_310 Arleux_en-Gohelle Homapoderus_nigroscutellaris Mireille_Hartuch Arrayán_(América_del_Sur) Anguilla_(isla) Helosciadium_prostratum Aralia_fruticosa Aomen Mohandās_Karamchand_Gandhī Mundo_del_Río_(Videojuego) Guernica_(Picasso) Aristides_Maillol Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Paris_1900_-_400_metros_llanos Guazú-Virá Arequipa_Metropolitana Avenida_directorio Asian_Aerospace Herb_Brown Avenida_coronel_díaz Mingalandón Ansi.sys Astragalus_babatagi Antélidos Héctor_(navio) Anolis_agassizi Axe_Bahía Mommes Azadoneros Antonio_Capuano Monolepta_xanthodera Movilidad_Dentaria Hard-coded Heremod Milo_(bebida) Auguste_Favrat Arroyo_Zaimán Mr_Satán_(Dragon_Ball) Hugo_Romani Henry_Litolff Mitridates_VI_del_Ponto Hugo_Aparecido_Matos Heteropneustes_microps Ano_1009 Gun_x_Sword Hiperbatos Guðrun_Eva_Mínervudottir

html map