Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Saint_Angel_(Puy-de-Dôme) Transcanadiense Soc_Trang Taginaste_gomero Trabajo_parlamentario_Chile Tapio Saelices_el_Chico_(Salamanca) Sphaerocarpales Selección_de_rugby_de_Gales San_Francisco_de_Asis_(opera) Special_Olympics Tre_Valli_Varesine San_Vitoiro_de_Ribas_de_Miño Saint_Remy_de_Blot The_Way_We_Walk_Volume_One:_The_Shorts TabascoHoy Telégrafo_Mercantil Tartarín Saltos_Márgara The_People_United_Will_Never_Be_Defeated! Santa_Isabel_de_las_Lajas Saint-Didier-des-Bois Theridion_sex-setosum Staraja_Ladoga Torre_de_Tamarit The_Judas_Kiss Sony_Ericsson_Satio Sinfonia_n.º_1_(Prokófiev) Serie_A_(Italia)_1991/92 Tortosa_(Tarragona) Tordo_canela Shidehara_Kijūrō Torneo_Sudamericano_de_Básquetbol_de_2012 Simeri_Crichi Saint_Andre-de-Vezines Tolomeo_V_Epífanes Salvia_de_hojas_de_espliego Saint_Coutant_(Deux_Sevres) Sistema_Control_Activo_de_Ruido Siempre_nueva Santa_Cruz_(rio) Torre_de_vigia_del_castillo_de_Guimerá Sidonio_Pais Selva_de_transición_del_Cross-Níger Saint-Avaugourd-des-Landes Schnecksville_(Pensilvania) Torrão_(Alcacer_do_Sal) Tenjō_Tenge Tommaso_Vailatti Saint_Front_sur_Nizonne Submarino_Clase_ALFA Saloma_panameña Sainte-Seve Sistema_de_Gestión_de_Flotas Swansea_City_A_F_C.

html map