Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pedro_de_valdivia Pedro_Núñez Otus_frutuosoi Paz_de_Sistov On_the_Line_(cancion) Origenes_de_Oviedo Poderes_PSI Pertarito Osyridaceae Pico_Meriño Popogatepe Ocaitá Piotr_Ilic_Chaikovski Nancy_Drew_on_Campus Pimenta_de_jamaica Porfirismo Pacher Mézières_au_Perche Potencia_aristotelica Número_de_Damköhler Oedipina_uniformis Neighbours_(canción) Perro_de_La_Pastora Nights_Journey_of_Dreams Museo_Nacional_de_Arqueologia_Antropologia_e_Historia_del_Perú Pico_lezna_pico_fino Peter_Mokaba_Stadium Paseo_Calvia Nuestra_Belleza_Latina_2014 Museo_de_la_Minería NCTD Pont_au_Double Peitón Palacio_de_La_Alhambra_(Quito) Patinaje_artístico_sobre_hielo Nabeshima_Naoshige Pleuranthodes Parque_de_Emmanuel_Fleury Pimiento_de_Padron Opekta Oscar_1953 Picopop Pastora_Galván Oberdán_Caletti Plaza_de_oriente Palacio_de_Fernan_Núñez Nébias Organizacion_territorial_de_Guinea-Bissau Paracaidismo Nykyta Paul_Ayme Pithecellobium_turbinatum Orfeo_en_los_Infiernos Ouanne_(Yonne) N._I._S.

html map