Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Caldes_de_Montbui_/_Caldas_de_Mombúy Castellano_ecuatorial Campeonato_de_Fútbol_del_Este_de_Asia_2010 Banda_de_flotacion Boeing_KC_707_Águila Chaitén_(volcan) Brecy_Brieres Challengers_(manga) Campus_de_Jerez_de_la_Frontera Cephalaspidomorphi Bromus_longiflorus Chamaerops_sabaloides Bando_Sublevado Bolás_(desambiguación) Cayo_Marcio_Rutilio Bang_kapi Basarab_Ţepelus_cel_Tanăr Años_1640_adC Bolsa_de_valores_de_Tailandia Bleach:_Heat_the_Soul Celedonio_Flores Caue_Fernandes Carl_Fabergé Centzonmimixcoa Cephalophyllum_diversifolium Campeonato_europeo_de_hockey_patínes_femenino_de_2007 Bugatti Canna_ellipticifolia_var._lutea Belavia_Belarusian_Airlines Batalpashinskaya Casa_de_Petrović-Njegoš Carrascosa_de_Abajo BMW_E21 Brägenwurst Catedral_de_essen Boris_Paichadze_National_Stadium Brittany_O'connell Bignonia_unguis_cati_var._gracilis Bolsa_del_Coleccionista_de_Reus Barbara_Wright Berberis_abortiva Casco_histórico Bandera_de_vermont Bluntman_y_Chronic Bazoches-en-Dunois Champagneux Brooke_Smith Bleu_d'auvergne_(queso) Año_1527 Cashback Cangrejo_noble Cemento_de_albanilería Capilla_del_Sauce_(Uruguay) Bricqueville_la-Blouette Catalobara

html map