Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Carnaval_de_Algeciras Cantones_de_Alto_Rin Bonita_hoja_brasileña CELIA Campeonato_de_Francia_de_Fútbol Chapultepec_(estación) Boriskerella Cercle_des_Nageurs_Marseille Caffrowithius_simplex Caesalpinia_violacea Baronía_de_la_Vega_de_Hoz Begonia_rubricaulis_var._volcanensis Chamaeza_nobilis Base_Naval_Capitán_Arturo_Prat Carlos_Bouquet_Roldán Chanos_Curson Banco_Nacional_de_la_República_de_Belarús Changé_(Mayenne) Carlos_del_junco Casa_del_fuerte_de_San_Juan_de_Manzanillo Campeonato_Sudamericano_Femenino_de_1995 Brackettville Bar_El_Federal Bandera_de_benin Canal_TR3CE Bitterroot_salish Bioetico Castelflorite_(Huesca) Bourbon_Township Canton_de_Saint_Quentin-Centre Año_1104 Batman_la_broma_asesina Bosque_mediterráneo_norteafricano Bordin_(Urban_Reign) Capilla_de_Jesús_(Moguer) Bagels Boqueron_en_vinagre Baquedano_(estacion_de_Metro) Chapter_Two Centro_historico_de_Berna Campiña_de_Carmona Barney's_Junction_(Washington) Batalla_de_Arao Campeonato_de_Formula_Renault_National Bernard_Germain_Étienne_comte_de_La_Ville-sur-Illon_La_Cépède Centaurea_carthamoides Campeonato_Sudamericano_de_Voleibol_Femenino_Sub-18_de_1978 Bleed_The_Freak Cementerio_N°_2 Brasil_en_el_festival_de_la_oti Bata_(tambores) Caimital_Alto_(Aguadilla) Castellanos_de_cea_(León) Bernardo_Gonzalez_Miñano Campeonato_de_Wimbledon_1954_Individuales_Masculinos

html map