Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Agencia_Sueca_Internacional_de_Cooperacion_al_Desarrollo Vincenzo_Natali Vladimir_Gagloyev Consejeria_de_Empleo_de_la_Junta_de_Andalucia Velocidad_de_transferencia_de_datos_variable Akí_y_bacalao Veigné Compton_Unified_School_District Comisión_de_Administración_de_Divisas Club_Social,_Deportivo_y_Cultural_Español_de_la_Republica_Argentina Zapotlan_de_Juarez Alda_do_Espírito_Santo Confeccion Contralora_de_Cuentas_Publicas_de_Texas A_1 Consenso_Federal Choeradodinae Club_Esportiu_Mediterrani Comunidades_Europeas You're_a_Woman,_I'm_a_Machine Conferencia_Nacional_de_la_Oposición_Libia Vieja_synspila Acuerdo_de_Charaña Compuesto_espiro Checoslovaquia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Calgary_1988 Yalta_(municipio) Ciudad_Tres_Marías Adam_Galos Comedia_de_Situación Conjunto_Histórico_de_la_Villa_de_Salas Viella_(Asturias) Abu_Musab_Abdel_Wadoud Video_inverso William_Mervyn Aaron_sehter Viruela_de_los_simios Colegio_Mayor_Mendel Acceptance_(episodio_de_Wilfred) Vega_de_Santa_María_(Avila) Cinco_Gremios_Mayores_de_Madrid William_Lindon-Travers A_Hard_Rain's_a_Gonna_Fall Zinoviev_(Grígori_Yevséievich_Radomislski) Wagneronota_aratae ATP1A2 Cisium Vuelta_ciclista_a_Espana_1965 Via_Colectora_Guaranda_Chimborazo Agamyxis_pectinifrons Victor_Mancilla A_side_and_B-side Adriana_Valdés Vysoki_(Kurgáninsk,_Krasnodar) Comediante_en_vivo Abbà_Cornaglia

html map