Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Emancipacion_católica Francisco_Elía El_Banado_(Capayán) Eulychnia_saint-pieana Festival_de_cine_del_extremo_oriente Epílogo_(programa_de_televisión) Ferreiros_do_Dao Figura_etimologica Eustaquio_Pellicer Evilmerodac El_Decameron_(película) Flovilla Eneolitica El_último_desafío Estación_Paine_(Chile) Fernando_(obispo) Elizabeth_Bowes-Lyon Elena_de_Borbon_y_Grecia Fair_Tax FC_Girondins_de_Burdeos Eublaberus El_reñidero Estudio_Op._25,_nº10_(Chopin) Elementos_del_grupo_7 Fly_Away Estandarte_del_rey_de_España Francesc_Homs_i_Ferret Extension_finita Eugène-Charles_Gatelet Elementos_genéticos_moviles Fofó Fesches_le-Chatel Elcabrosaurus Francis_Cotes Especiación_alopatrida Francisco_de_Alvear_y_Gómez_de_la_Cortina Enneapterygius_randalli Empresas_13_(Holding) Feuilleea_macrocephala Fonte_Longa_(Mêda) Florentin_Zaurin Flot. Fernando_R._Méndez Elecciones_Generales_en_Espana Ekaterina_Gordeyeva Entrapment Francisco_Antonio_de_Agurto_Marqués_de_Gastañaga En_El_Jardin_Del_Corazón Estación_Rubén_Darío Ezequiel_Tronconi Fosfoinositol_3_quinasa El_Sindrome_de_la_nariz_vacía Fernando_de_valenzuela Estación_de_Pierrelatte Enric_Morera_i_Viura

html map