Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fengze Fosado_(Huesca) Exposición_Internacional_Zaragoza_2008 Felix_Millet_i_Maristany Estado_de_Río_Grande_del_Sur El_bueno,_el_feo_y_el_malo ExpressJet_Airlines_Inc Escolastico Fc_girondins_de_burdeos FIBA_Europa Federacion_Internacional_de_Deportes_para_Ciegos Escudo_de_armas_de_Andorra Equus_africanus_africanus Fayston Estella Expansión_del_Metro_de_Nueva_York_(1929-1940) Estréboeuf Eternidad_(desambiguación) Eusarcus_schubarti Ejército_de_la_Republica_Bosnia_Herzegovina Estacion_de_Besòs_Mar Escándalo_de_corrupcion_del_canal_de_Panamá Esteban_Gutierrez_Gomez Equator_S Escuela_Interamericana_de_Bibliotecología_(UdeA) Fantasmas_peleandole_al_viento Francisco_Cortés_Vazquez Fernando_Salmerón_Roiz Facultad_de_Ciencias_Naturales Florek El_azul_de_la_Virgen Estación_de_Aljustrel Festival_Nacional_de_la_Tonada Federación_de_Básquetbol_de_Senegal Enrique_Diego_Madrazo_y_Azcona Escamillo Final_Eurocopa_Espana_Malta_de_1983 Francesco_Alidosi Federacion_Comunista_Catalanobalear Euphorbia_celastroides_var._saxicola Evaristo_Pérez_de_Castro Estación_de_Lorca-Sutullena Eduard_Stoeckl Francisco_Javier_Ángel_Real Encyclopedie_ou_Dictionnaire_raisonne_des_sciences_des_arts_et_des_metiers Estoril Europea Fiat_Lingotto Eleccion_presidencial_de_Francia_(1958) Encina_japonesa Fled_(película) Euphorbia_keithii Extremos_Balonmano Esquerra_Republicana_de_Catalunya Foyil_(Oklahoma)

html map