Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Las_raíces_de_los_Griffin Jeremiah_Jones_Colbath Interestatal_680_(California) Israel_Rodríguez Isla_del_Fuego Liga_concordiense_de_fútbol Instituto_de_Seguridad_Social_del_Neuquen Jose_Antonio_Bermudez_de_Castro_Fernandez La_Voz_del_Tigre Lamprotornis Lagunas_del_Ibera Jose_María_Gutierrez_"Guti" Islamey Jukebox Johann_Abraham_Peter_Schulz Juan_Camilo_Mouriño_Terrazo Jesús_María_Ramon_Valdez Juventud_O'Higgins Jorairátar_(Granada) Károli_Gáspár J_League_1999 Kalayaan_(caridad) Leopoldo_de_Saxe_Coburg J._T._Walsh Liceo_Militar_General_San_Martín José_Nuñez_(Nicaragua) Lanzamisiles_M80 Juegos_Olimpicos_de_invierno_1998 Juan_José_Tortel_Maschet Linea_110_(EMT_Madrid) Leonel_Schattmann Joaquim_Aubert_Puigarnau Jara_melosa Leticia_Moreno Jose_Meseguer Jiri_Ruzicka Lavandula_interrupta Jose_Ángel_Córdova_Villalobos Kamajors Justo_Bermudez J._Syst._Evol. Jorge_de_Alvarado_y_Villafaña Leionema_coxii Jean-Pierre_Tcheutchoua Lanny_Barby Itera-Katusha Kundalini_yoga Institut_d'Estudis_del_Baix_Cinca Kraft_Ebbing Leyenda_del_gallo_de_barcelos Kırıkkale La_rebelión_de_las_ratas Juan_Domingo_Zamacola_y_Jauregui Julius-Maximilians_Universitat Lena_Horne

html map