Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

McNair_(Virginia) Provincia_de_Huancané Loma_del_Tío_Ginés Manda Ramy_Ayach Metatrophis Quintana_(Camaleno) Marià_Rubio_i_Bellver Lyrionotus Mapa_isócrono Rapto_de_las_Sabinas_(Giambologna) Louder_Than_Bombs Línea_1_(EMT_Valencia) Recopa_de_Europa_1998_99 Marin Príncipe_Alberto_(postre) Recaudacion Povedadaphne Pérez_Rubalcaba Pérdida_de_peso MedStar_I_Medicos_de_guerra Maria_Victoria_Atencia_García Marcos_A_Morinigo Luz_monocromática Marcos_Assunçao Gregorio_Mayans_y_Siscar Rally_de_Montecarlo_de_1996 Lucy_Beale Prosa_posterior_a_alfonso_x Gobierno_de_Aragón Mercado_de_Barceló_(Madrid) Mamíferos_de_Portugal Provincia_de_Kahramanmaras Godel_Escher_Bach:_un_Eterno_y_Gracil_Bucle Raion_de_Zhovtnevyi_(Dnipropetrovsk) Gregorio_Fernández_Pérez Metro_Ligero_3 Luca_Cambiasso Matilla_de_los_Canos_(Valladolid) Louis-François_Trouard Pueblo_Colorado Pré-Saint-Martin Malboro_(Vermont) Mar_Rojo_(Sudán) Lotta_Pedersen Gran_Bretana_(isla) Luis_Fernando_Corvalan María_Teresa_Cervantes Prezza Mar_de_Salomón Powell,_Wyoming Machete_(Guayama) Provincia_de_chlef Gregorio_Álvarez_(Argentina) Provincia_de_Tarapacá_(Chile)

html map