Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

SOMAFEL Uralerpeton Municipio_de_Kelso_(condado_de_Dearborn,_Indiana) Robert_Gerhard Giroud Iglesia_evangélica_copta Río_Niyodo Municipio_de_Floyd Galería_Caribe Utkin Ghost_Master François_Le_Métel_de_Boisrobert Murcielago_ceniciento Rembertów Gisulf_II_de_Benevento UE_Lérida Ultimate_Kylie Indias_neerlandesas Frostia_pectinata Robert_J._Lefkowitz Gilberto_Rodriguez_Orejuela Robert_Williams_(víctima_robótica) Musculo_transverso_de_la_nariz Germán_sierra Un_Domingo_Cualquiera Municipio_de_Mission_(condado_de_Brown,_Kansas) Roberto_Fernández_Retamar Iglesia_de_San_Martín_de_la_Cuesta_(Soria) Globo_de_Oro Romangordo Inigo_Vélez_de_Guevara Giuseppe_Bertoloni Genis_García_Junyent Gephyrocharax_melanocheir Municipio_de_Antrim_(condado_de_Franklin,_Pensilvania) Treno_a_las_Victimas_de_Hiroshima USS_Wadsworth_(FFG_9) Indohyinae René_Rojas Municipio_de_Hazel_Grove_(Dakota_del_Norte) Robert_D_FitzGerald Glaphyrus_pubescens Triplemanía_XVI Representacion_de_España_en_el_Parlamento_Europeo_en_1986 Go_motion Municipio_de_West_Doniphan_(condado_de_Ripley,_Misuri) Un_país_de_novela_viaje_hacia_la_mentalidad_de_los_argentinos SEPAR_Sociedad_Española_de_Neumología_y_Cirugía_Toracica Gil_(nombre) Inigo_Abarca_de_Bolea_y_Portugal Rio_Visherka Troquel_(molde) Rumba Rendimiento_de_reaccion Municipio_de_Rogers_(Míchigan)

html map