Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Faro_de_Conejera Emili_Darder_i_Canaves Foissy_sur_Vanne Epidendrum_rubrum El_zurdo_de_Bielva Formai_de_Mut_Dell'alta_Valle_Brembana Estación_Pampa_de_los_Guanacos Epipocus_flavipes Edward_Bulwer-Lytton Filippa_Hamilton Estadio_avendano_porrúa Enrique_Penalosa_Londoño Faro_de_Punta_de_Calaburras_de_Mijas Federacion_Angolena_de_Baloncesto Formas_de_energía Francisco_de_Aguirre_(conquistador) El_Dia_del_Sol_Negro:_La_Invasión El_Pilar Estudios_de_posgrado El_majo_de_la_guitarra Editorial_Círculo_Rojo Fotografo_Alfonso Emilio_García_Gomez Factor_promotor_de_la_maduracion Elección_legislativa_de_Francia_(1893) Erreway Formación_de_Morrison Francisco_Olabarrieta_y_Urquijo Facultad_de_Odontologia_(Universidad_de_la_Republica) Facultad_de_Ingeniería_y_Arquitectura_de_la_Universidad_de_El_Salvador Emilio_Ghione Estacion_Jose_Hernandez_(Roca) Fracciones_decimales El_rincon_de_las_virgenes Federación_de_la_Provincia_de_Entre_Rios El_Tornadizo El_Diablo,_El_Santo_y_El_Tonto Encefalopatia_hepática Escuela_de_Magia El_Progreso_(departamento_Guatemala) El_fantasma_de_la_opera_(pelicula_de_1962) Francesc_Fábregas Erythroselinum Filamaría Fabrica_de_suenos Enriqueta_Favez Fianna Federación_de_Estudiantes_de_la_Universidad_Católica_de_Chile Escala_de_Mercalli Esmoltificación Flor_de_San_Sebastian Escalas_numericas_corta_y_larga Ernesto_Alonso El_lado_femenino_(album) El_Pireo_(unidad_periférica)

html map