Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Adaptaciones_curriculares Actinidos Yale_Mervin_Charles_McCann Condado_de_Huntington_(Indiana) Abu_`Abd_Allah William_Tell_(musico) Ciega_ambición Aerva_cochinchinensis Agencia_Espacial_Brasileña Vespadelus_pumilus Condado_de_Red_River Vervezelle Villamorico Violín_corneta Acetato_de_2-etilhexilo Comperia_karduchorum Agregado_militar Václav_Talich Zonienwald Congreso_Nacional_de_Canarias Club_Atlético_Tigre Aeropuerto_de_Cork Agustín_Landa_Verdugo W_(revista) Chūnibyō_Demo_Koi_ga_Shitai Yakov_Medvédev Villanueva_la_lastra Comenda Zeria_antilopicornis Cnemotrupes_guerreroensis Agrostis_intermedia Coladas_de_lava Xifosuros Comando_de_Aérodromo_E_(v)_222/VIII Clasica_de_Almería_2010 Cide_hamete_benengueli Villaseco_de_los_gamitos Adeline_Virginia_Stephen Wiracochapampa Chicoria_dulce Ageusia WP:TFE_FP Circunstancia_mixta_de_parentesco_(España) Chicagoer_Arbeiter-Zeitung Yucca_boscii WP:TÉ Agua_de_vaca Compania_Anónima_de_Librería_y_Publicaciones_Españolas Zvonimir_Vukic Condado_de_Newaygo_(Michigan) Colin_Rowe Vuelo_4805_de_KLM Acido_mandélico Absceso_hepático Zorzal_colorado

html map