Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bloomsburg_(Pensilvania) Cerigüeña Boeing_F_A_18E_Super_Hornet Castellano_neutral Becc BCI Año_161 B-1B_Lancer Año_284_adC Carta_de_Derechos_Fundamentales_de_la_Union_Europea Brendan_Schaub CNSC Bishi_Bashi_Championship_Mini_Game_Senshuken Balabac_(palawan) Carole_Pateman Bourgogne Caroline_Lucretia_Herschel Batara_coludo_canela Centro_Historico_de_la_Ciudad_de_México Cabo_Silleiro Bucle_Quinta_Normal Castle_Made_of_Sand Bandera_de_rio_negro_(departamento) Central_nuclear_de_Mochovce Caucalieres Carlos_Enrique_Hernandez Aśvína_Kumaras Carlos_Burone Bibliothèque_Sainte_Geneviève Bert_acosta Caudillo Campeonato_de_Espana_de_Velocidad Belle_Gunness Bent_larsen Buque_de_desembarco Brockenman Bessay-sur-Allier Buscadme_y_Vivireis Buchenavia Bezolles Biblioteca_Nacional_de_Azerbaiyán Cayo_Sandbore Casa_Vicens Campanula_lusitanica_subsp._specularioides Cereus_flagelliformis_var_leptophis Camara_de_Senadores_de_Uruguay,_Legislatura_XLIIIa_(1990_1995) BCL3 Carga_topológica Carolina_Herrera Cerillero Biblia_de_Reina-Valera Bergen_belsen Casa_de_la_calle_Añón Boquila_discolor Batalla_del_cabo_Esperanza

html map