Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Búfer Cenicero_(La_Rioja) Aérospatiale_SA330_Puma Beloglottis_costaricensis Buen_dia,_dia Barrena_normal Carmo_(moneda) Cerastium_tauricum Carlos_Fernández_(Argentina) Balance Beverbeek_Classic Boeing_E_3_Sentry Calyptorhynchus_baudinii Boa_Vista_do_Buricá Cañada_de_Biar Castillo_de_Tešanj Bissey_la_Pierre Cecil_Day-Lewis Carnaval_acuático_de_Penonome Bucear Ballenas_en_explosion Benthophilus_granulosus Carlos_V_de_Alemania Bowkeria Bernardino_olid Caserío_Zuatzu Belaunza_(Guipuzcoa) Balazs_dzsudzsak Cereus_colubrinus_var._smaragdiflorus Batalla_de_San_Pietro Bernard-Germain-Etienne_de_la_Ville-sur-Illon_conde_de_Lacepède Brynhildarljod Bandera_de_la_Provincia_de_Catamarca Bernardo_III_de_Sajonia-Meiningen Canton_de_Le_Coudray_Saint_Germer Cajeme_(Caudillo_Yaqui) Borgona Bunocephalus_bifidus CA-33 Basket_Veroli Cabo_de_Miedo_(series_fílmicas) Carretera_Marginal_de_la_Selva CCND3 Base_Aerea_de_San_Javier Basilica_de_nuestra_señora_de_las_mercedes_(oria) Brackets_(desambiguacion) Chantal_Andere Bukit_Tinggi Birger_Maertens Carmelina_Soto_Valencia Centro_de_Levantamientos_Integrados_de_Recursos_Naturales_por_Sensores_Remotos Bordeaux_rosé Baby_washington Capitania_del_Espíritu_Santo Carretera_del_Algodon

html map