Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Mauro_Fernandez_Acuna Puente_Hardinge Reco Praco_DIDACOL_S.A. R._A._Moog Prasnopanishad Mabe Mantidactylus_cornutus Mespilus_oxyacantha_var._monogyna R_González Powiat_średzki Puente_de_Briñas Marcela_(planta) Mesosoprano Marques_del_Pedroso Primera_division_venezolana_2001_02 Loubédat Lourmais Metro_de_Bogotá_D.C. Grand_Point_(Luisiana) Gran_Premio_de_España_de_1971 Ramon_Cañas_Montalva Memoria_central Rabano_japonés Puente_Prilidiano_Pueyrredón Psidium_araca Manuel_González_Zeledón Pradiumna Gran_Delfín Luis_Téllez Livno Meliphaga Referéndum_autonomico_en_Bolivia Mariano_Alonso_Romero MC_Ouargla Macchi_M.39 Lolium_temulentum_var_multiflorum Psicrometría R&B_Hip-Hop_Songs Gonçalo_Garcia_de_Sancta_Maria Gran_santuario_Kasuga Mercedes-Benz_World Punto_muerto Markel_Antón Matematicas_helénicas Mami_te_amo Luis_Aguilé Miecislao_I Protocolo_ALOHA Longitarsus_stragulatoides Gorlachivka Pu-Tai Marcelle_Tinayre Mesorregião_de_Serrana Grasa_animal

html map