Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.gratia.ten-ksztalt.czeladz.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.invidia.ten-ksztalt.czeladz.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.membra.ten-ksztalt.czeladz.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Caños_del_Peral Canon_garlik Ballota_(genero) Centro_de_Estudios_de_la_Realidad_Contemporanea Castiello_de_Jaca_(Huesca) Bebe_Mario Brachygobius_kabiliensis Centros_para_el_Control_y_Prevencion_de_Enfermedades Bacaladilla Canton_de_Mauléon_Licharre Calomicrus_atrocephalus Centro_Sudamericano_de_Rugby_2013 Carlos_Andrés_Calvo Centro_comercial_falabella Bandera_de_nuevo_brunswick Cadena_autonomica Caritas_Haiti Canard_a_la_presse Biscutella_intermedia_subsp._glacialis Baefra Chanchamito Campeonato_de_Francia_de_ajedrez Castillo_de_La_Adrada Barrancolí_de_pico_fino Candidaturas_interpretativas_de_la_X_edición_de_los_premios_Goya Brigitta_Boccoli Bernard_rene_jordan_de_launay Caţcau Carex_teretiuscula_forma_simplicior Cernohorskya Año_992 Campeonato_de_Selecciones_del_Interior Campeonato_de_Fútbol_Playa_de_Oceania Banda_Sinfónica_Municipal_de_Madrid Calle_Winthrop_(línea_de_la_Avenida_Nostrand) Burnley Biblioteca_pública Azud_de_xerta Breña_Baja_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Black_rain_(álbum) Canton_de_Saint-Quentin-Sud BM_Sinfín Bernardo_Álvarez_Pérez Brujas_(Belgica) Cerro_de_las_Minas Boeing_EC/RC-135 Año_1586 Capilla_de_la_Concepcion_Tlaxcoaque Back_To_Black_(canción) Black_Douglas Carlos_Almanzar BYC_Football_Club Chad_Dylan_Cooper Camera_dei_deputati Basiprionota_sumatrana

html map