Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Blue_moon_of_kentucky Batallon_de_Voluntarios_de_Galicia CONADI Baby_Bowser Betonica_purpurea Catalina_Amalia_de_los_Paises_Bajos Campeonato_de_Fútbol_de_Costa_Rica_1950 Campeonato_mundial_de_balonmano_masculino_de_1982 Beppe_grillo Benat_Intxausti_Elorriaga Carl_Barât_(musico) Basket_case Biton_leipoldti Banyamulenge Castelletto_Stura Cerro_Huascaran Berogaine-Lahüntze Borda_(nautica) Cahices Bezvódnaya_(Adiguesia) Chaleco_de_fuerza Casanay Besarion_Belinski Bonrepós_y_Mirambell_(Valencia) Carlín_Calvo Barkeria_elegans Bret_"The_Hitman"_Hart Brión Bellubrunnus Chalan Callistola_boisduvali Calle_Canal_(estación) Batalla_de_Montblanc Barnardius_zonarius Campanula_takesimana Bronquiolitis_aguda Chaleco_anti_balas Bernardo_Cologan_Fallon Bap_companía_de_baloncesto_de_las_filipinas Belver_(Carrazeda_de_Ansiaes) Bólido_en_Santa_Fe_de_2014 Castillo_de_la_Atalaya_(desambiguación) Borgetto Caso_anglo-noruego_de_pesquerías Cerinthe_minor Bell_204_205 Carpaulum Bella_Flores Campanorco Blue_Berry_Hill CBU_87_CEM Calvin_Valentine Batalla_de_Port_Gibson Carolina_Bonilla_Lopez Chalepus_scutellaris

html map