Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Maso_(Tarragona) Luis_Hernández-Pinzon_Alvarez Max_Chilton Los_Nosequién_y_Los_Nosecuántos Materiales_Bituminosos Reduccion_del_Dano Luis_Jose_de_Borbon-Condé Lípido_complejo Love_the_world Melanochromis_lepidiadaptes Lizzano Macedonide RCD_La_Coruña Mausoleo_del_Presidente_Mao Regierungsbezirk_GieBen Mijail_Gorvachov Region_Antartica Lutayán MADEX Premio_Internacional_de_Periodismo_Manuel_Vázquez_Montalbán Malgré_Nous Llámame_Brooklyn Mariano_Varela Liz_Sheridan Problema_del_libre_albedrío Lucas_Dominguez Metrioidea_weisei Mahonia_×_media Pozondon_(Teruel) Marcio_Glad Gresufes Ludwig_Bölkow Mensajero_LAN Mesorregiao_da_Zona_da_Mata Malta_(refresco) Margarita_de_Austria,_Reina_de_España Raja_sinensis Psebai Microrregiao_do_Sertao_de_Cratéus Mariano_Santos_Álvarez_Villegas Prefijo_900 Gramatica_de_contexto_libre Gobierno_de_China Mesorregião_das_Baixadas Melchor_Díaz Regimiento_71_de_Highlanders Mercurialis_androgyna Radio_Fides Melodifestivalen_1979 Louis_Bourdaloue Mezquita_de_Solimán Luis_Fernández_Gutierrez Lípidos_de_membrana Regimiento_de_Infantería_Mecanizada_"Saboya"_nº_6 Macroscelídeos

html map