Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Monasterio_de_Santa_María_la_Real_de_Oseira Mundial_de_Futbol_de_1966 Gustavo_Radaelli Arqueología_mexicana_(publicación) Arabia_pre_islámica Hard_Fi IGN_com I_Wish_(canción_de_Cher_Lloyd) Haughton Anoeta Historia_clínica_informatizada Arni_bei_Biglen Moonbabies Haplochromis_stigmatogenys Atamandría Arianna_Huffington Antiperonismo Anunciacion_(nombre) Australia_central Hipótesis_macro_sioux Asclepíades_de_Mirlea Motor_ventoux Astrofísica_teorica H2O_Just_Add_Water! Aulacoderus_smithi Anoplocephalidae Mina_de_Las_Herrerias Hampton_(Iowa) Aquatics_Centre_(Londres) I.V. Gualda_(España) Angélica_Delfina_Vásquez_Cruz Hôpital-Camfrout HD_35343 HADOPI Monte_San_Lorenzo_(España) Hexápolis_dorica Angel_(futbolista) Hospital_Clinico_Jose_Joaquin_Aguirre Hyperolius_lamottei Montemayor_(Cordoba) Apeadero_de_Caria Mossos_d'Esquadra Mixtlán Aruej Asociacion_de_Tarjetas_SD Anne_de_Gaulle Helophora Hiko_Seijuro Hipotecaria Analisis_del_entorno Moncada_(Tarlac) Heterodoxos Haplochromis_pitmani Movimiento_Popular_de_la_Revolución

html map