Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Club_Deportivo_Juan_Lyon Virreinato_de_Santa_Fe Zona_de_Especial_Proteccion_Para_las_Aves We_the_Kings Val_di_Vizze Abdon_Castaneda Cobeta Circunnavegación_fenicia_de_Africa Welfare_State Abadía_de_Notre-Dame_de_Longpont Aeropuerto_Internacional_de_Basilea-Mulhouse Alberto_II_de_Monaco Comité_Olímpico_de_Estados_Unidos Yuste Condado_de_Washington_(Ohio) XII_Region_de_Magallanes_y_de_La_Antartica_Chilena Acidos_tricarboxilicos Viverista Chlamydomonas_reinhardtii Chevallier_Boutell YTH Zabelê_(Paraiba) Chepica_blanca Agasti Vapor_(estado) Vox_in_Excelsi Acaxees Verdoncilla_portuguesa Wilmore_(Pensilvania) Ciudad_de_Cenizas Ciudad_de_corrientes Ventiseri Compañia_de_Moscovia Villeneuve_la-Garenne XEL-AM Complejos_enzimaticos Aeropuerto_de_Joensuu Vidriera_del_Rey Alegría_de_Álava Ciudad_Mier,_Tamaulipas Adnan_Menderes Vocal_de_mesa Zumarraga_Zumarraga AS-1 Adinandra Yerville Checait Conferencia_de_las_Partes_de_la_Convencion_Marco_de_las_Naciones_Unidas_sobre_el_Cambio_Climatico Acl Zambo_(casta) Alberto_Soriano Cladismo Chipe_cerúleo Xenix Yeon_Gaesomun

html map